Varför ska vi åka till Åland?

Den frågan kan man ställa sig. Vi var ett rätt stort gäng som planerade en heldag på åland som nu ser ut att bli inställd. Varför ska man åka iväg, lägga ut pengar och sen bara få skit tillbaka? Jag är, som många andra, otroligt trött på det.

Sviker ni oss - sviker vi er.

Många tycker att det inte är värt att bojkotta klackläktaren, stödet, resorna osv. Visst det kan jag hålla med om på sätt och vis, men det är ändå sista utvägen. Varken jag eller någon annan vill att detta ska drabba laget, tyvärr är det bara att inse att det är precis vad som håller på att inträffa. Jag såg rekordmånga bortamatcher förr förra säsongen och såg rätt många i fjol också, i år kanske det blir noll? I år står jag kanske med armarna i kors på en annan sektion.

Vems är felet? Inte vårat i alla fall.

Förlåt grabbar

Nyss hemkommen från en kväll på Interpool och en kall match på Strömvallen. Ett gäng kalla pilsner, trevligt sällskap och en grymt tråkig fotbollsmatch, dock en mycket fin kväll. Har nu slaskat på en skön playlist på det rätt nya streamingprogrammet Spotify, som förövrigt växt enormt i mina ögon. Nog om det, detta är ingen personlig dagbok utan en blogg som är emot Gefle IFs styrelse som består av ett gäng självgoda översittare.

En av låtarna som kom igång i mina högtalare blev She bangs the drums med det brittiska bandet Stone Roses som måste vara ett av de bästa banden som världens musikscen någonsin skådat. Den låten påminner väldigt mycket om Boråsresan i somras, som Hasse krönte med matchens enda mål på Borås Arena. Ett minne för livet där livets två av livets viktigaste beståndsdelar var inblandade, Gefle IF och mina bästa vänner.


Den resan hade allt, en klockren nedresa som gick relativt snabbt med mina bästa vänner. När vi väl kom fram så begav vi oss till Harrys som låg mittemot spelarnas hotell, när grabbarna kom ut drog den klassiska sången "Himmelsblå" igång vilket överraskade spelarna något enormt, en av grabbarna i laget har till och med sagt att det ögonblicket var säsongs ögonblick. Under matchen höll vi igång med sång i 90 minuter men inte nog med det, efter matchen stannade vi och hyllade våra Himmelsblåa hjältar länge. Det ledde till att grabbarna kom fram och tackade oss med handskakningar och Hasses kommentar till undertecknad kommer jag heller aldrig glömma; "Nu jävlar fixar vi det här tillsammans". Tack allesammans!


Just ögonblick likt dessa kommer jag aldrig att glömma, det är något jag kommer berätta för mina barn och förhoppningsvis barnbarn. Men nu har Gefles ledning bestämt att vi supportrar aldrig mer ska få uppleva sådana ögonblick, de har gått oss bakom ryggen och bara ändrat vår själ för att det ska passa sponsorerna. Jag ser tillbaka på dessa minnen med stor glädje och sitter och småler för mig själv samtidigt som jag är nära att fälla en tår. En tår som inte är en glädjetår, en väldigt symbolisk gest som står för besvikelse, sorg och ilska. Är det den sista jag fäller för mina hjältar och en del av mitt hjärta? Förhoppningsvis inte...


Om ni spelare nu läser detta så vill jag börja med att be om förlåtelse för det som komma skall. Vi vill inte att ni, våra hjältar, ska behöva lida för er inkompitenta arbetsgivare, men en bojkott är det sista lagliga vi kan använda oss av för att visa vårt missnöje och kanske kanske tända en lampa i era chefers huvuden. Vi älskar fortfarande er och klubben lika mycket som vi alltid gjort, men vi tål inte att vår kärlek sviker oss och samtidigt drar en stor spottloska i våra ansikten. Förlåt grabbar, men vad ska vi göra?


Gör om - Gör rätt!

Otroligt tråkigt att supporterkulturen i Gävle nästan kommer att försvinna. Men vi måste markera mot Gefle, att vi inte accepterar sådana här odemokratiska beslut.
Ett beslut att bojkotta klackläktaren, inte sälja några klackbiljetter och göra reklam för detta på www.skyblues.se hade varit en jävligt bra markering. Men nu tycker Gefle IF att de kan göra vad de vill med oss supportrar. Kan de göra en kompromisslösning i år kan de göra en kompromisslösning nästa år oxå. Genom att inte bojkotta klackläktaren har vi givit de bestämmande i Gefle IF, inte bara handen, utan hela jävla armen.

Gefle har svikit oss. Och att svika det det absolut viktigaste en klubb har, det är en katastrof.

Vi supportrar lever för laget 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året.
Kanslipersonal, materialarna, tränare, spelare och sponsorer kommer och går.
Det är bara vi supportrar som består.


__________________


"Positiva bieffekter"

Det har sagts att färgbytet inte har något med kommersiella intressen och skäl att göra. De som väljer att tro på det väljer samtidigt att blunda för sanningen. Hur kan man annars förklara att två marknadsmässigt "positiva bieffekter" av ett byte redan framkommit, och det helt utan att en tillstymmelse till forskande eller grävande har behövts?

1. Reklamen syns bättre mot vitt (och, får man förmoda, mörkblått).
2. Man har med den ljusblå färgen haft svårt att fastställa en exakt nyans, vilket gjort att färgen varierat något både vad gäller matchtröjor och souvenirer (detta har dock ej förts fram i media).

Kanske finns det ännu fler "positiva bieffekter". Har vi tur så behöver vi inte leta efter dem själva, utan kan som i de två fallen här ovan låta klubben servera oss dem. Då man uppenbarligen ansåg det vara helt i sin ordning att hålla färgbytet hemligt så länge - enligt uppgift levererades de nya tröjorna redan i november... och glöm för all del inte att det var lokalpressen som till slut avslöjade planerna - är väl det minsta vi kan be om att korten läggs på bordet om eventuellt ytterligare "positiva bieffekter"?

***

Proteststormen har inte haft samma styrka den senaste veckan. Men det handlar bara om andhämtning. Gefle IF och dess själ är en stor del av våra liv och det här gäller således en stor del av våra liv.
Sådant låter man inte bara rinna ut i sanden.
Sådant är det inte bara viktigt att kämpa för, utan rent nödvändigt.
Vi ger inte upp förrän vi har vunnit! 


Bilder från Gefle IF - GIF Sundsvall 14/2



Gefle valde, en aningen lustigt, att spela i helvita matchställ mot Sundsvall, trots att man hade kunnat spelat med ljusblåa. En aning upprörande och rätt uppgivet kändes det som. Vi väntar bara på att vi ska mötas av marinblåa shorts på Åland. En hemsk tanke. Laget gjorde i vilket fall sitt och vann med 4-1 mot lillebror Sundsvall. Lantto x2, Hansson och Westlin gjorde målen. Runt 500 i publiken enligt GD och Gefle IF själva. Spärren kan dock inte ha snurrat så mycket, tror själv på ett 300-tal. Vi försökte i alla fall visa att vi inte har gett upp. Några flaggor och ett ljusblått lakan, som syns på bilden ovanför, tog vi med oss.

"En gång himmelsblå - alltid himmelsblå"

Himlen är marinblå?

Dagarna börjar bli otroligt tunga nu, allt känns värdelöst. "Bara p.g.a en tröjfärg" kan tyckas, men så är det inte. Dom senare åren har jag jobbat mycket för att utveckla en någolunda supporterkultur. Många tusenlappar, mil i minibuss, och arbeten i kalla lokaler för att få ta denna skit. Vi är himmelsblå, hur svårt kan det vara att förstå det?

Kommande säsong vill ledningen att Gefle IF ska spela i vita tröjor med marinblåa detaljer och marinblåa shorts, det är inte Gefle IF för mig. Spelarna är samma men inte laget. Det som  är mest tragiskt är alla Gävlebor(troligtvis Geflesupportrar) som tycker att det är okej med vita tröjor, de anser sig vara mer fokuserade på vad som sker på planen. Typiska medgångsssupportrar som går när det går bra på planen och när de har vädergudarna med sig.

På lördag spelar Gefle sin försäsongspremiär i Avesta mot Örebro. Det var tänkt att det skulle åka ner några supportrar, men med två dagar  innan resan väljer vi att avstyra resan p.g.a Gefles sätt att hantera sina supportrar. Vi må vara få, men klubben är liten. Vi står inför en utveckling framåt, ingen säger att ett tröjbyte kommer hjälpa, snarare tvärtom.

Allt detta gör att man tappar gnistan som brukar finnas innan säsongen. Den där gnistan som gör att man lägger ner varje dag åt att tänka på vad som kommer hända. I år har vi en seriepremiär mot Kalmar FF på Strömvallen och en bortapremiär i Stockholm på söderstadion, en resa som definitivt borde locka mycket folk. Detta hade vi börjat fokusera på redan nu om det inte vore för det som hänt. Vill det sig riktigt illa så kommer en bojkott av klackläktaren inledas på söndag, vad som händer med bortamatcherna återstår att se.

På söndag kommer ett upptaktsmöte äga rum klockan 17.00. Mer information finns på www.skyblues.se

VI ÄR HIMMELSBLÅ!

/FANZIN

Tankar denna viktiga dag...

Något som i sig är förbluffande är att klubben höll det planerade tröjbytet hemligt så länge. När hade GIF tänkt offentliggöra det hela om inte tidningarna hunnit först? Strax före premiären mot Kalmar? Eller skulle man bara ha låtit spelarna vandra ut i vita tröjor till första matchen för säsongen som om ingenting hänt?
Eller som en lustig liten överraskning.

Tanken att uppmärksamma vår stolta och långa historia är vacker. Är det några som ofta och gärna belyser vår anrika historia så är det vi aktiva supportrar, genom sånger och tifon med mera. Men det finns oändligt många sätt som klubben kan uppmärksamma sin historia på utan att behöva ändra färg på hemmatröjorna. Man kan ha utställningar på kansliet, man kan arrangera något i samband med klubbens födelsedag den 5 december, man kan - eller snarare borde! - se till så att von Rosens pokal plockas fram ur gömmorna på Länsmuseet (kanske kan den ställas ut på kansliet i stället?).
Varför inte be supportrarna - denna resurs som man har fått helt gratis - om förslag?
Dessutom är vi nog många överens om att de vita tröjorna kan användas på bortaplan där Gefle i alla fall har varierat tröjfärgen genom åren, varav en har varit vit.

Ja-sidan i denna fråga (för otroligt nog finns det faktiskt en sådan!) har hittills bara rabblat ett argument likt ett mantra - att tröjfärgen tidigare varit vit. Jag tror att det har mindre att göra med att man verkligen bryr sig om klubbens historia, och mer med att man inte bryr sig tillräckligt mycket för att ta ställning emot. Det är vi på nej-sidan som startat alla protester, namnlistor, bloggar som denna och så vidare. Hade den "vita sidan" redan innan GIF:s beslut blev känt startat namninsamlingar och kampanjer för ett återgående till vita tröjor, då hade jag haft en betydligt större respekt och förståelse för deras åsikt. För då hade de visat att det verkligen är något som de vill och ser som angeläget. 

I kväll arrangeras det tveklöst viktigaste och intressantaste årsmötet i Sky Blues historia, ett möte som bland annat kommer att följas av en reporter från GD/AB. Vi som är där och är emot färgbytet kommer att argumentera för vår sak, och jag är övertygad om att vi kommer att vara i majoritet - helt enkelt eftersom det är vi som verkligen bryr oss.  

Om du också gör det, se då till att dyka upp för att vara med och rädda vår himmelsblåa tröja.
Mötet startar på GIF-kansliet klockan 18.00. Väl mött!


Supporterklubben Sky Blues årsmöte 4/2 18.00

Är du medlem i supporterklubben borde du definitivt ta dig till Gefle IFs kansli idag, 4/2, klockan 18.00. En viktig fråga som kommer diskuteras är det förvånande bytet av hemmatröjsfärg. Det går inte att acceptera att laget spelar i vita tröjor på hemmaplan, kom till mötet och rädda vår identitet.

Det är VI som är Gefle IF!

Alla byter färg utom GIF?

Är det verkligen så? Måste erkänna att jag skrattade högt när jag läste insändaren som var med i dagens Gefle Dagblad, 4/2 (http://gd.se/insandare/insandare/1.499399).

För det första så är det tänkt att man ska återgå till vita tröjor och marinblåa shorts. Då undrar jag, vart är färgen som vi sjunger om, vart är färgen vi har på våra flaggor? Vi kommer få en spelardräkt som minst sagt kommer likna IFK Norrköping och inte Gefle IF som vi är vana med.

Du pratar om att ”alla” bytt färg på sina tröjor förutom GIF, det påståendet stämmer knappast. Du tar dessutom upp lag som Färjestad och Halmstad. Två klubbar som skulle kunna göra allt tvärt emot vad supportrarna, klubbens hjärta, vill. Färjestad har bollat runt med många olika färger, när dom spelade i lila protesterade klubbens supportrar, men det blev byte ändå. Vart kommer den lila färgen ifrån om inte klubbens största sponsor, företaget Löfbergs Lila. Idag har supportrarna fått mer att säga till om, något som bland annat resulterat i färgbyte på hemmatröjan och att man slutat använda lila så mycket.

Du tar upp lag som Brynäs IF Fotboll, hur många bryr sig där tror du? De enda som är glada är spelarna som får speltid. Där finns inga supportrar som reser flera mil för att stötta sitt lag, det finns en rejäl skillnad mellan det som tagits upp.

Slutligen så måste jag citera det roligaste jag läst på mycket länge:

”Slutligen en fråga till supporterfalangen ”Sky Blues”. Hur gör ni på bortamatcherna mot Malmö FF? Gefle spelar ju då i svarta tröjor!

Kan ni vifta med ljusblå flaggor, sjunga ”sky blues” sånger, ha era banderoller eller bojkottar ni dessa matcher?

Betänk att MFF har ju under de matcherna ljusblå tröjor och vita byxor.”

Nog vore det mycket märkligt att sjunga ”himmelssvart” eller ”vi är svarta Gefle”. Du är ute och cyklar igen, som många andra gånger i din insändare, Gefle är LJUSBLÅA, inte svarta. Gefle kan inte spela i ljusblått mot Malmö och blir således tvungna att spela i en annan färg.. Oavsett om bortatröjan är svart så är Gefle himmelsblåa. Min motfråga till dig blir

Vad skulle hända om Gefle spelade i ljusblått borta mot Malmö FF?

Kampen om de himmelsblåa tröjorna har bara börjat!

/FANZIN

RSS 2.0