Öppet brev angående tröjfärgen

Det här är ett öppet brev som riktar sig till Sky Blues styrelse, till Gefle IF FF:s styrelse, marknadsavdelning och övrig kanslipersonal och sist men inte minst till Dig som GIF-supporter.

Inför den gångna säsongen ersattes vår älskade tröjfärg, den himmelsblå som vi alltid har förknippat med vår klubb, av helvitt - av allt att döma för att tillmötesgå en sponsor. Protesterna mot det internt fattade beslutet lät inte vänta på sig och ett öppet möte hölls mellan klubbledning och supportrar. Tröjorna var emellertid redan beställda och trots stor samstämmighet bland de närvarande mötesdeltagarna fanns det ingen möjlighet att ändra tillbaka så tätt inpå seriestart.

Det besked som då lämnades var att beslutet endast kan påverkas vid nästa årsmöte. Efter uppgifter om att mötet hålls i mars 2010 ber vi härigenom föreningen att utlysa ett extra årsmöte för att inte tröjor i fel färg ska beställas. Båda parter tjänar alltså på att ett möte i frågan äger rum tidigare än i mars.

Under den gångna säsongen valde vi ändå att bojkotta klacken vid hemmamatcherna och att ställa in alla våra planerade bortaresor. Någon större förhoppning om att få tillbaka tröjfärgen under pågående säsong fanns egentligen inte. Bojkotten var snarare en ”tyst protest” mot bytet och hur det gick till. För många av oss hade det också känts mycket olustigt att stå och sjunga våra vanliga sånger och vifta med våra vanliga flaggor när vårt lag inte längre bär sin vanliga färg.

Vår förhoppning var att få med oss resten av klacken på bojkotten och tömma hela klacksektionen. Nu blev det inte så, men uppenbarligen spelade det inte så stor roll. Stämningen på Strömvallen har under säsongen 2009 varit sämre än på flera år och på bortaplan har det bara varit ett fåtal supportrar på plats i ett fåtal matcher. Andra lags supportrar har reagerat på detta. Våra egna supportrar har reagerat. Slutsatsen måste bli att bojkotten haft effekt. Vi kan inte annat än hoppas att klubbledningen också har reagerat.

Lyckligtvis har laget, sett till den sportsliga prestationen, inte påverkats alltför negativt. För oss själva har det varit en plåga att avstå från att stödja laget i våra hjärtan på det sätt vi är van vid. Vi har därmed inte bara avstått från ett intresse utan även från en stor del av våra liv. Men det man älskar är man också oerhört mån om. Vi skulle alltså inte ha några problem alls med att fortsätta bojkotta och protestera om det inte erbjuds någon annan, bättre, möjlighet att utöva inflytande. Vi kommer aldrig kunna acceptera att något så emotionellt värdefullt som färgen på vårt lags hemmatröjor är i händerna på en sponsor.

Vi vill inget hellre än att komma tillbaka till klacken. Vi vill leva ut vår passion och vårt engagemang på läktaren. En passion och ett engagemang som inte kostar något - men som heller aldrig kan köpas. Vi vill ha en enad, stark och glödande klack till vårens hemmapremiär. En klack som kan växa och utvecklas ytterligare, bära fram vårt lag på planen och locka mer publik till Strömvallen.

Vi vill att Gefle IF inte bara ska vara en etablerad allsvensk klubb utan en klubb som verkligen tas på allvar ute i fotbollssverige. En klubb som kan behålla de unga, talangfulla spelare man så skickligt letat upp och förädlat. En klubb som har större värdighet än att bara sälja ut en del av sin identitet om priset är det rätta. En klubb som sätter ett högre värde i färgen på sin tröja än i ett reklamkontrakt - och som sätter de trognaste ”kunderna” framför allt.

När svarta rubriker som inte har med fotboll att göra kopplas till föreningen. När ett motstånd blossar upp kring en ny arena som skulle innebära ett uppsving både för klubben och staden i stort. När den egna kommunen utkräver hög planhyra av klubben istället för att ge sin fulla tacksamhet för allt man får tillbaka. I det läget, i dagens verklighet, är det viktigt att trots allt klubbens ledning och supportrar (och supportrarna sinsemellan) har en fungerande kommunikation. Det är av högsta vikt att åtminstone alla inom Gefle IF FF drar åt samma håll.

Från klubbens sida mottar vi nu tacksamt svar på om man är beredd att utlysa ett extra årsmöte i denna enskilda fråga före årsmötet i mars, alternativt om man är beredd att tidigarelägga föreningens årsmöte. Från Sky Blues sida hoppas vi på att ni gör ert för att vi ska kunna samarbeta för det vi alla vill se - vårt älskade lag tåga ut till hemmapremiär i himmelsblå skrud.

/Gefle Blue Boys
www.gefleblueboys.se
[email protected]


RSS 2.0