Heder åt damerna!

Som vissa kanske har lagt märke till har GBB, och vi bakom Alltid himmelsblå-kampanjen, organiserat en klack på ett par av damlagets senaste matcher.

Varför? Är det för att damlaget spelar i rätt färg, det vill säga himmelsblått, och för att vi ser det här som en "kul grej"? Naturligtvis. Men vi vill samtidigt understryka att det även finns andra underliggande anledningar till att vi gör detta...

Ett av skälen till färgbytet som klubbledningen nämnde var att, efter alliansföreningens bildande, markera fotbollssektionens självständighet. För det första är det svårt att förstå vari den starka viljan till denna självständighet ligger. Gefle IF är Sveriges äldsta flersektionsförening och den enda statyn utanför Strömvallen föreställer friidrottaren Gunder Hägg. Är inte det något att vara stolt över? För det andra tror vi att det bara är ännu något som klubbledningen diktat ihop för att det inte ska framstå som att allt bara handlar om sponsorpengar. I just det här fallet är vi visserligen tacksamma över att fotbollssektionen uppenbarligen endast utgörs av herrarnas A-lag och utvecklingslag, då det bara verkar vara dessa som har omfattats i markeringen av fotbollssektionens självständighet. Det betyder ju att ungdomslagen och damlaget får spela i den riktiga färgen.

Vi vill med vårt stöd till damlaget visa att den här klubben inte är dess sponsorer, utan att Gefle IF:s ryggrad utgörs av de supportrar som finns med i vått och torrt - liksom av ideella krafter som till exempel det damlag som ställer upp och sköter kioskerna under herrarnas allsvenska matcher. Vi tycker att deras insats för föreningen är väl värd att uppmärksamma, särskilt som den hamnar i skuggan av den uppmärksamhet som sponsorerna får. Vi håller alla tummar för att klubbledningen helt struntar i att köpa in nya matchtröjor till ungdomslagen och damlaget, så att de kan fortsätta spela i den färg som vi älskar och förknippar med klubben.

Ännu en anledning till klacken på dammatcherna är att belysa den känsla som vi saknar i dagens moderna, pengastyrda elitfotboll. På damlagets matcher finns nämligen ingen som gnäller om man hänger banderoller över reklamskyltar, där finns inga vakter som är och rycker i flaggor de inte gillar eller på andra sätt försöker motverka passionen och känslorna, där finns inga övervakningskameror, reklamjippon eller mäktiga tv-bolag. Där finns bara du, din hängivenhet och ditt lag som stolt bär din klubbs emblem och färg.

För inte alls särskilt länge sedan såg det likadant ut på herrsidan, trots det känns det som att en evighet har passerat sedan dess. I Allsvenskan i dag är man som aktiv supporter ständigt motarbetad och intrycket är att man knappt ens är välkommen in på arenan. Den nya så kallade "huliganlagen" är godtycklig och gör i praktiken varje supporter, oavsett kategori, helt rättslös. Svenska Fotbollförbundet och klubbarna vill ha en publik som sitter ned och är tyst, de vill ha barnfamiljer istället för klackar och feta reklamkontrakt istället för tryck från läktarplats. Steg för steg försöker de montera ned vår livsstil. Men vi ger inte upp, vi kommer inte att låta dem vinna!

Kontrasten blev för oss slående när vi nyligen gick på vår första dammatch, himmelsblåa Gefle IF mot IFK Gävle. Trots storförlust kom laget fram och gjorde vågen efter matchen och därefter har vi fått massor av positiv respons. Med tanke på att hemmaklacken nu ett par gånger hållit igång bättre under dammatcher i division 3 än den gjort under herrarnas allsvenska matcher den här säsongen, vill man åtminstone tro att klubbledningen ska få upp ögonen för vad de går miste om. Vår satsning har dessutom varit av den spontana karaktären, skulle vi verkligen gå in för det skulle givetvis också uppslutningen bli större.

Vi vill slutligen tacka damlagets ledning och spelartrupp för den stora uppskattning de visat och för det varma mottagandet vi fått. Det ger oss ytterligare kraft i kampen för den här klubbens själ och hjärta. Tillsammans är vi himmelsblå!

***

En film från matchen mot IFK Gävle (möjligen dyker det snart upp en från matchen mot Huge också):



***

Vi är inte ensamma om att förlora tröjfärgen. Paris SG-ledningen har internt beslutat att överge den blåröda tröjan för en vit, något som fått de olika supportergrupperna på Parc des Princes att visa sitt missnöje. Några bilder på protesterna hittas här.

Kommentarer
Postat av: emma

Jag måste säga att i matchen mot Huge jobbade ni på väldigt bra trots att "ni" låg under.

2009-07-03 @ 17:55:40
URL: http://wajkii.blogg.se/
Postat av: bloggare på icedaniel.se

Det är klart att ni alltid ska va, di blaa

2009-07-05 @ 23:52:48
URL: http://www.icedaniel.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0